שורש בטורקיה e

טיפול שורש – המדריך המלא לטיפול שורש בשנת 2023

שמו של טיפול השורש הולך לפניו: הוא אחד מטיפולי השיניים בעלי המוניטין הבעייתי ביותר ומטופלים רבים מפחדים ממנו. ואולם, האמת היא שלא מדובר בטיפול שכרוך בכל כך הרבה כאבים וסכנות. להיפך, דחייה של טיפול שורש עשויה להביא לכאבים חמורים הרבה יותר ולסיבוכים שעלולים לדרוש טיפולים מורכבים, כואבים ומסובכים. נראה, אם כן, שמטופלים רבים לא מכירים את התהליך הטיפולי לעומקו ולא מבינים את ההשלכות של ההימנעות ממנו.

מהו טיפול שורש?

אף על פי שמטופלים רבים מחשיבים אותו לטיפול מורכב, טיפול שורש הוא, למעשה, טיפול פשוט ושגרתי יחסית. מדובר בטיפול בן כמה שלבים, שבמהלכו הרופא המטפל חודר למוך השן (הרקמה החיה של השן המורכבת מנימי דם ומעצבים), מסלק את רקמת המוך ומרחיב את תעלות השורש לשם ניקוי וחיטוי יסודי שלהן. לאחר מכן, במטרה למנוע את חדירתם של חיידקים לאזור, הרופא סותם את התעלות באמצעות חומר סתימה ואוטם את כותרת השן באמצעות סתימה זמנית. בדרך הכלל, הטיפול מסתיים בפגישה נוספת לאחר שבועיים או שלושה, שבמהלכה הרופא מסיר את הסתימה הזמנית ומרכיב כתר קבוע על גבי כותרת השן. מובן כי טיפולי שורש שונים נבדלים זה מזה במורכבותם, ובעוד ישנם טיפולים המושלמים תוך חצי שעה, אחרים עשויים להימשך גם שלוש שעות.

מי זקוק לטיפול שורש?

הצורך בביצוע טיפול שורש עולה כאשר חיידקים חודרים אל עצב השן וגורמים לדלקות וזיהומים ברקמת מוך השן. חדירת החיידקים מתאפשרת בשל עששת חמורה, נסיגת חניכיים, חבלה או שבר בשן ואפילו בשל סתימות ישנות. כידוע, החיידקים אשר חיים על גבי השיניים מפרישים חומרים המזיקים לשן ומפרקים אותה בהדרגתיות. תחילה, החיידקים מביאים לפירוק שכבת האימייל – השכבה החיצונית ביותר – ובהמשך, הם חודרים מבעד לשכבת הדנטין. בשלב זה, העששת עשויה להגיע למוך השן – אותה רקמה רגישה המכילה כלי דם ועצבים – והדלקת שנוצרת באזור מביאה לכאבים חזקים. כאשר החיידקים חודרים לרקמת מוך השן ובשל העובדה שהם עשויים להביא להתפשטותה של הדלקת אל עצם הלסת, יש לבצע טיפול שורש, המביא לסילוקם של החיידקים מהאזור הנגוע.

ישנם כמה תסמינים אשר עשויים להצביע על קיומה של דלקת באזור מוך השן, והם כוללים כאבים חזקים, רגישות יתר לקור ולחום, נפיחות בחניכיים ורגישות בעת לעיסה. עם זאת, לא תמיד יופיעו התסמינים, ולכן בדיקות שגרתיות אצל רופא השיניים הן הדרך הטובה ביותר לבצע מעקב אחר מצב השיניים לשם איתור דלקות וזיהומים.

אילו בדיקות יש לבצע לפני טיפול שורש?

אם קיים חשש כי מתפתחת דלקת בתעלות השורש ובמוך השן, רופא השיניים יציע למטופל לבצע כמה בדיקות, שבאמצעותן הוא יוכל להעריך את חומרת המחלה ולתכנן את הטיפול הנדרש. לשם כך, הרופא יבצע בדיקת רנטגן ובדיקות קליניות נוספות בחלל הפה. צילום הרנטגן מאפשר לרופא לאבחן את הדלקת באופן ממוקד ולהעריך את מצבה בכל אחד מחלקי השן – מן הכותרת ועד לעצם הלסת. נוסף לבדיקה זו, הבדיקות הקליניות שהרופא מבצע בחלל הפה מאפשרות לו לבחון באופן מדויק את עוצמת הפגיעה בשן. בתום ביצוע הבדיקות, רופא השיניים יעדכן את המטופל בממצאים ויתאר את מהלך הטיפול הצפוי.

כיצד מתבצע טיפול שורש?

בדרך כלל, טיפול שורש מתבצע בהרדמה מקומית, כך שהמטופל לא חש בכאבים במהלך הטיפול (ואולם, מעניין לציין כי במקרים מסוימים אפילו לא נדרשת הרדמה). לאחר ביצוע ההרדמה, רופא השיניים יוצר פתח זעיר בכותרת השן, שדרכו הוא משיג גישה לרקמת מוך השן. באמצעות מכשור ייעודי וחומרי שטיפה וחיטוי, הרופא מסיר את הרקמות המודלקות ומנקה את האזור מחיידקים. בתום הניקוי, הרופא אוטם את תעלות השורש תוך שימוש בחומר סתימה מיוחד וסותם את הפתח שיצר בכותרת השן שיצר בתחילת הטיפול. כאמור, לאחר שבועיים, הרופא המטפל משלים את הטיפול ומרכיב כתר קבוע על גבי כותרת השן. עם זאת, חשוב לדעת כי אף על פי שטיפול שורש יכול להסתיים תוך 45 דקות, קיימים מצבים מורכבים יותר הדורשים מספר פגישות לשם השלמת הטיפול. כל המידע המדויק על הטיפול שתצטרכו לעבור יימסר לכם מהרופא מיד לאחר ביצוע הבדיקות המקדימות.

אשר לציוד שבו משתמש הרופא במהלך הטיפול, מעניין לציין כי קיימות כיום אופציות טכנולוגיות המאפשרות לרופא לבצע את הטיפול במהירות, בדיוק רב ובאופן המפחית את תחושת אי-הנוחות שעשויה ללוות את המטופל במהלך הטיפול ולאחריו. בתוך כך, טיפולי השורש מתבצעים כיום תחת מיקרוסקופ קליני ותוך שימוש במכשירים משוכללים, ואלה משפרים את ביצועיו של הרופא ואת הדיוק שלו במהלך הניקוי והחיטוי של תעלות השורש.

לאחר טיפול השורש

כמובן, לאחר התפוגגות ההדרגתית של חומרי ההרדמה, המטופל צפוי לחוש בכאבים – אולם לא מדובר בכאבים חזקים מדי בהשוואה לאלה שקדמו לביצוע הטיפול. כך או כך, הכאבים צפויים לחלוף תוך יום או יומיים. עם זאת, חשוב לדעת כי האזור כולו צפוי להיות רגיש מאוד לאחר הטיפול, ולכן מומלץ מאוד להימנע מלעיסה של מזונות קשים בשעות שלאחר הטיפול ולהסתפק בצריכה של מזונות רכים או נוזלים (עם זאת, הנחיות מדויקות יימסרו למטופל, כמובן, על ידי הקליניקה). כמו כן, גם בימים העוקבים ועד הנחתו של כתר קבוע על גבי כותרת השן יש להימנע מלעיסה של מזונות קשים באזור המטופל. חשוב לציין, עם זאת, כי הדרך הטובה ביותר לשיקום השן והאזור המטופל היא היצמדות להנחיות של רופא השיניים. במקרה של כאבים חזקים, אפשר ליטול משככי כאבים ללא מרשם או להשתמש בכאלה הנמסרים למטופל על ידי הקליניקה המטפלת. עם זאת, במקרה של כאבים שהולכים ומתגברים או במצב של דימומים או הפרשות מוגלתיות מהאזור המטופל, על המטופל לפנות בהקדם האפשרי לרופא השיניים.

האם טיפול שורש כרוך בתופעות לוואי?

על אף העובדה כי מדובר בטיפול שגרתי למדי, שאחוזי ההצלחה שלו גבוהים במיוחד (85%-95%), מובן שהוא עשוי לגרום לתופעות לוואי שונות כמו כל טיפול פולשני אחר. תופעות לוואי נפוצות ביותר הן נפיחות בחניכיים וכאבים באזור שבו בוצע הטיפול. מדובר בתגובה טבעית ונורמלית אשר חולפת בהדרגה בימים שלאחר הטיפול. תופעת לוואי נפוצה פחות היא דלקת זיהומית המתפתחת ברקמות השונות של השן או בסמיכות להן בעקבות חדירה של חיידקים במהלך הטיפול. במצב זה, יידרש טיפול אנטיביוטי שיביא לסילוק הדלקת תוך זמן קצר. תופעות לוואי נוספות ומורכבות יותר, שעשויות להופיע בעקבות טיפול שורש, הן פגיעות עצביות, שבירה של אביזרי הניקוי בתוך התעלה או דליפה של חומרי החיטוי. מובן, כי רופא השיניים אחראי לכל ההנחיות לאחר הטיפול והוא זה שמאבחן את תופעות הלוואי ומטפל בהן – ולכן אין ליטול תרופות שונות או אנטיביוטיקה ללא הנחיה מפורשת של הרופא המטפל.

כמה עולה טיפול שורש?

כעיקרון, מחירו של טיפול שורש נע, בדרך כלל, בין 400 ל-2,000 ש"ח, והוא תלוי במשתנים מסוימים. ישנם רופאים המתחרים את הטיפול בהתייחס למספר התעלות שיש לנקות מזיהומים – בין תעלה אחת לארבע תעלות – וישנם כאלה שקובעים את המחיר בהתחשב במיקומה של השן בחלל הפה. חשוב לזכור כי מחירו של הטיפול לא כולל את המבנה ואת הכתר שיונחו על כותרת השן לאחר ביצוע הטיפול ואשר עשויים להכפיל את מחירו.

לסיכום

כאמור, על אף האמונה הרווחת כי מדובר בטיפול כואב ודרמטי, טיפול שורש הוא טיפול שנעשה כיום באופן שגרתי למדי ואשר בתומו המטופל יכול לחזור במהירות לתפקוד רגיל. דחייה של ביצוע בטיפול, עם זאת, עלולה להביא לסיבוכים מיותרים. בשל כך, אם אתם מתמודדים עם כאבים קבועים באחת השיניים לאורך זמן, מומלץ לפנות לרופא השיניים שלכם ולבצע את הבדיקות הנחוצות לשם אבחון המצב והיערכות לטיפול הנדרש.

Facebook
WhatsApp

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו!

הקהילה האיכותית בישראל לטיפולי שיניים בטורקיה

ציפויי חרסינה לשיניים – הטרנד שכבש את העולם, מעודכן ל- 2021

לקבלת שיחת ייעוץ ראשונית מלאו פרטים עכשיו!